Studium der Lebensmittelchemie an der Universität Hohenheim/Stuttgart
Diplomarbeit am Institut für Lebensmittelchemie: "Synthese und Analyse von mittelkettigen Chlorparaffinen"
Doktorarbeit zum Thema: "Polyhalogenierte Verbindungen"
Mitgliedschaft in Organisationen:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Lebensmittelchemische Gesellschaft
Auszeichnungen:
Posterpreis, Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwestder Lebensmittelchemischen Gesellschaft, 10. - 11. März 2014, Neustadt a.d. Weinstraße/Deutschland
Veröffentlichungen:
Poster:
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
10. - 11. März 2014, Neustadt a.d. Weinstraße/Deutschland
Christoph Gallistl, Paul Bendig, Florian Hägele, Walter Vetter: Hohe Chlorparaffingehalte in Fettrückständen von Küchendunstabzugshauben.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
12. März 2015, Geisenheim/Deutschland
Christoph Gallistel, Walter Vetter: Relative Retentionszeiten von poyhalogenierten Dibenzofuranen (PBDFs).
Dioxin 2015, 34th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants,
23. - 28. August, 2015, São Paulo/Brasilien
Christoph Gallistl, Walter Vetter: Synthesis and partial characterization of a polybrominated dibenzofuran (PBDF) mixture.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
08. - 09. März, 2016, Freiburg/Deutschland
Christoph Gallistl, Walter Vetter: Fraktionierung und Isolierung poybromierter Dibenzofurane mittels Gegenstromverteilungschromatographie und RP-HPLC.
45. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
12. - 14. September 2016, Freising-Weihenstephan/Deutschland
Lea Reger, Christoph Gallistl, Walter Vetter: Synthese und Methodenentwicklung zur Analyse von Hydroxy-Toxaphenen.
45. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
12. - 14. September 2016, Freising-Weihenstephan/Deutschland
Christoph Gallistl, Bianca Lok, Walter Vetter: Polyhalogenierte Schadstoffe in Spüllappen nach deren Gebrauch in Haushaltsküchen.
45. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
12. - 14. September 2016, Freising-Weihenstephan/Deutschland
Annika Schlienz, Christoph Gallistl, Jens Mueller, Karl T. von der Trenck, Walter Vetter: Bromierte Flammschutzmittel in Greifvogeleiern aus Süddeutschland(2014).
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
07. - 08. März 2017, Sigmaringen/Deutschland
Christoph Gallistl, Kathie Proctor, Korinna Bader, Walter Vetter: Nachweis des UV-induzierten DDT-Metaboliten 2,4-Dichlor-1-[2-chlor-1-(4-chlorphenyl)ethenyl]benzol (o-Cl-DDMU) in abiotischen und biotischen Umweltproben.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
07. - 08. März 2017, Sigmaringen/Deutschland
Jannik Sprengel, Christoph Gallistl, Walter Vetter: Synthese von hoch- und niederchlorierten Einzelkettenstandards von Chlorparaffinen der Kettenlängen C10 - C18.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
07. - 08. März 2017, Sigmaringen/Deutschland
Bianca Lok, Christoph Gallistl, Walter Vetter: Photolytischer Abbau des Flammschutzmittels Decabromdiphenylethan (DBDPE).
46. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
25. - 28. September 2017, Würzburg/Deutschland
Jannik Sprengel, Christoph Gallistl, Walter Vetter: Synthese von Chlorparaffin-Einzelkettenstandards.
Artikel:
Enrique Barón, Carolin Hauler, Christoph Gallistl, Joan Giménez, Pauline Gauffier, Juan Castillo, Carolina Fernández, Renaud de Stephanis, Walter Vetter, Ethel Eljarrat, Damia Barcelo (2015):
Halogenated natural products in dolphins: Brain-blubber distribution and comparison with halogenated flame retardants.
Environ. Sci. Technol. 49: 9073-9083 (DOI: 10.1021/acs.est.5b02736)
Christoph Gallistl, Walter Vetter (2016):
Synthesis, liquid chromatographic fractionation and partial characterization of polybrominated dibenzofuran congeners.
Journal of Chromatography A 1442: 62-72 (DOI 10.1016/j.chroma.2016.03.015)
Christoph Gallistl, Bianca Lok, Annika Schlienz, Walter Vetter (2017):
Polyhalogenated compounds (chlorinated paraffins, novel and classic flame retardants, POPs) in dishcloths after their regular use in households.
Sci. Total Environ. 595: 303-314 (DOI: 10.1016/j.scitotenv.2017.03.217)
Christoph Gallistl, Katie Proctor, Korinna Bader, Walter Vetter (2017):
Synthesis of the DDT metabolite 2,4-dichloro-1-[2-chloro-1-(4-chlorophenyl)ethenyl]benzene (o-Cl-DDMU) and its detection in abiotic and biotic samples.
Environ. Sci. Pollut. Res. 24: 16815-16828 (DOI: 10.1007/s11356-017-9173-4)
Lea Reger, Christoph Gallistl, Karl Skírnisson, Walter Vetter (2017):
Polychlorinated hydroxybornanes as metabolites of toxaphene in polar bear.
Environ. Sci. Technol. 51: 8335-8342 (DOI: 10.1021/acs.est.7b02662)
Walter Vetter, Christoph Gallistl, Annika Schlienz, Theresa Preston, Jens Müller, K. Theo von der Trenck (2017):
Brominated flame retardants (BFRs) in eggs from birds of prey from Southern Germany, 2014.
Environ. Poll. 231: 569-577 (DOI: 10.1016/j.envpol.2017.08.047)
Christoph Gallistl, Jannik Sprengel, Walter Vetter (2018):
High levels of medium-chain chlorinated paraffins and polybrominated diphenyl ethers on the inside of several household baking oven doors.
Sci. Total Environ. 615: 1019-1027 (DOI: 10.1016/j.scitotenv.2017.09.112)
Marcelo Alves, Christoph Gallistl, Joao Torres, Leonardo Estrella, Walter Vetter, Olaf Malm (2018):
Occurrence of halogenated natural products in highly consumed fish from polluted and unpolluted tropical bays in SE Brazil.
Environ. Pollut. 242: 684-691 (DOI: 10.1016/j.envpol.2018.07.030)
Verona B. Ferreira, Leonardo F. Estrella, Marcelo Alves, Christoph Gallistl, Walter Vetter, Thadia Silva, Olaf Malm, João Paulo Torres (2020):
Residues of legacy organochlorine pesticides and DDT metabolites in highly consumed fish from the polluted Guanabara Bay, Brazil: Distribution and assessment of human health risk.
J. Environ. Sci. Health Pt. B 55: 30-41 (DOI: 10.1080/03601234.2019.1654808)
Vorträge:
Dioxin 2014, 34th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants, 31. August - 5. September 2014, Madrid/Spanien
Enrique Barón, Carolin Hauler, Christoph Gallistl, J. Giménez, R. de Stephanis, Walter Vetter, Ethel Eljarrat, D. Barceló:
Natural and anthropogenic halogenated compounds in dolphin blubber and brain from the Southwest Mediterranean Sea.
Organohalogen Compd. 76
Dioxin 2015, 35th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants, 23. - 28. August, 2015, São Paulo/Brasilien
Christoph Gallistl, Walter Vetter:
Synthesis and characterization of a medium-chain chlorinated paraffin (MCCP) mixture.
Dioxin 2016, 36th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants, 31. August - 5. September 2016, Florenz/Italien
Walter Vetter, Annika Schlienz, Christoph Gallistl, Jens Mueller, Karl T. von der Trenck:
Brominated Flame Retardants (BFR) in eggs from birds of Prey from Southern Germany.
Dioxin 2016, 36th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants, 31. August - 5. September 2016, Florenz/Italien
Walter Vetter, Christoph Gallistl, Bianca Lok, Annika Schlienz:
Kitchen stories: Polyhalogenated compounds in dishcloths after regular use in households.
Dioxin 2017, 37th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants, 20. - 25. August 2017, Vancouver, B.C./Kanada
Walter Vetter, Christoph Gallistl, Jannik Sprengel:
Baking ovens are a relevant source of medium-chain chlorinated paraffins (MCCPs) in household kitchens.
Dioxin 2017, 37th International Symposium on Halogenated Persistent Organic Pollutants, 20. - 25. August 2017, Vancouver, B.C./Kanada
Walter Vetter, Lea Reger, Christoph Gallistl, Karl Skirnisson:
Polychlorinated hydroxybornanes - metabolites of toxaphene in livers of polar bears (Ursus maritimus).